GENEL MÜDÜR BALAK, “HEMEN-KAZAN”DAKİ SORUNA EL KOYDU
“Hemen-kazan satan seyyar bayiyi kemerinizle bağlayın” başlıklı, başımızdan geçen bir olayı anlattığımız yazımız üzerine Milli Piyango Genel Müdürlüğü duruma el koydu. Genel Müdürlük, Türkiye genelindeki 28 şubesine genelge göndererek, “Hemen-kazan” şans oyunu satışının hangi ilde hangi bayi tarafından yapılırsa yapılsın, çıkan ikramiyenin tüm şubeler olarak ödemek zorunda oldukları bir kez daha hatırlatıldı. “Bir kez daha” diyoruz, çünkü 2001 yılında da önceki genel müdür tarafından benzer bir genelge yayımlanmış. Yayınlanmış ama, ikramiye ödemesinde bordro düzenleme işinden kaçan memurların işgüzarlığı nedeniyle, vatandaşa eziyet ediliyor. Yeni genelge ile ikramiye ödeme prosedürüne girmek istemeyen işgüzar memura “görevi” yeniden hatırlatıldı.
Yazımıza okuyucularımızdan gelen yoğun ilginin yanı sıra, en önemli tepki Milli Piyango Genel Müdürü’nden geldi. Gelirler Genel Müdürlüğü’nde 10 yıl kadar çalışmış, Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olan Hesap Uzmanı kökenli Milli Piyango Genel Müdürü İhya Balak, “bizden erken doğan” gazeteci bir ağabeyimiz aracılığıyla bize ulaştı ve 2.5 saati bulan bir sohbet imkanı yarattı.
Hindistan’da yılda 250 milyon adet basılan, ayda 20-25 milyon adet satılan “hemen-kazan” ile yaşadıklarımız Genel Müdür Balak’ı üzmüş. Sohbetimizde Balak, “vatandaşı zora koşmak hiçbir zaman amacımız olmamıştır” dedi. “Hemen-kazan” oyunu ilk uygulamaya girdiği dönemde, aynen milli piyango biletlerinde olduğu gibi, tüm bayilerce çıkan ikramiyeli kartın değiştirildiğini anlattı. Balak, “Fakat değiştirilen her şans kartı için bordro düzenlenip genel müdürlüğe gönderilir. Bordro düzenlemesi nedeniyle genel müdürlük depolarında ikramiye çıkan milyonlarca adet şans kartının içinde olduğu ve en az 1 yıl sakladığımız torbalar oluştu” dedi. Şans kartını satan bayilerin “kendi limitleri dahilindeki” ikramiyeleri ödeme şartı uygulamasına geçişle birlikte, toplam satışın yüzde 60’ı civarında dağıtılan ikramiyeli kartları stok olarak tutma yükünden kurumun kurtulduğunu belirtti.
Genel Müdür İhya Balak, tüm bunlara rağmen, üzerine basa basa şunları söyledi: “Türkiye’nin neresinden, hangi bayisinden şans kartı alınırsa alınsın, ikramiye çıkan şans kartlarının bedelini şubelerimiz ödemek zorundadır. Adana’daki bayiden alınan şans kartının ikramiyesi Ankara’daki ya da Bursa’daki şubemizden alınabilir. Hiçbir şube de ‘bizim bayiimiz değil’ lafını edemez. İkramiyeyi ödemek onun görevidir. Bu konuda yeniden bir genelge hazırlatıp, Türkiye genelindeki 28 şube müdürlüğümüze bildirdik.”
Çözüm var, ancak özelleştirme süreci engel...
Milli Piyango Müdürlüğü Şubelerinde değiştirilen ikramiyeli şans kartları için bordro düzenlenip genel müdürlüğe gönderiliyor. İkramiyelerin büyük bir kısmını bayiler kendileri ödedikleri için, bordro düzenleme yükü eskiye oranla daha az. Bu sorunu kökten çözecek bir proje de Genel Müdür İhya Balak’ın kafasında hazır. Yatırım gerektiren proje, kurumun özelleştirme sürecinde olması nedeniyle hayata geçirilemiyor.
Balak, çözümü özetle şöyle anlattı:
“Tüm şans oyunlarına, -milli piyango bileti dahil- bir barkod eklenmesi ile sorun çözülür. Barkod okuma cihazını tüm bayilerimize, -Ziraat, Vakıf, Şeker, Oyak bank gibi bayilerimizde dahil- dağıtacağız. Şans kartı Türkiye’nin neresinden alınırsa alınsın, hangi bayiye götürülürse götürülsün, barkodu okunup ödemesi yapıldıktan sonra, sistem otomatikman iptal edecek. Ancak, bunun için yatırım gerekiyor. Bizim ise önümüzde özelleştirilmemizle ilgili bir süreç var. Bu nedenle bu yatırıma da kalkışamıyoruz.”
Memurlardan kaynaklanan soruna el koyup, köklü çözümü de kafasında belirlemiş olan Genel Müdür İhya Balak’ı dinledikten sonra, önceki yazımızda belirttiğimiz, “Siz siz olun ‘hemen-kazan’ şans çekilişine katılırsanız, seyyar satıcı bayiyi kemerinizle bağlayın, bir yere gitmesin” uyarımıza gerek kalmadığını belirtelim. Ayrıca, başka illerden de rahatlıkla şans kartınızı alabilirsiniz. Çünkü artık iş Genel Müdür Balak’ın kontrolünde. Şubelerdeki memurlar “fırça” atmadan ikramiyenizi ödeyecekler.
Esen kalın....
[email protected]
