Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DAVUTOĞLU BİR ADIM ÖNDE!
DAVUTOĞLU BİR ADIM ÖNDE!
 
Genel Başkan ve Başbakan bu hafta belli oluyor. Büyük sürpriz olmazsa Dışişleri Bakanı, koltuğa en yakın isim...
 
19.8.2014 - 09:11

YURT GAZETESİ/GÖKSEL BOZKURT/ ANKARA NOTLARI-

12. Cumhurbaşkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, perşembe günü AKP MYK’yı toplayarak yeni genel başkan ve başbakanı belirleyecek. Erdoğan, 27 Ağustos’taki AKP Kongresi’nde seçilmesi beklenen isme 29 Ağustos’ta hükümeti kurma görevini verecek. Erdoğan aynı isimle kabinenin yapısını da ele alacak ve Türkiye’yi 2015 seçimlerine götürecek yeni hükümeti oluşturacak.
AKP kulislerine gör; genel başkanlık ve başbakanlık koltuğuna en yakın isim, üç dönem sınırına takılmayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu. Erdoğan’ın MKYK, teşkilat başkanları ve milletvekilleriyle yaptığı anketlerden Davutoğlu öne çıktı. Erdoğan büyük sürpriz yapmazsa perşembe günü MYK’dan Davutoğlu adının çıkması bekleniyor. Buna karşın AKP’deki “kıdemli-genç” kavgasından rahatsız olduğu bilinen Erdoğan’ın kavganın derinleşmemesi adına bir “ağabey” görevlendirme olasılığı düşük de olsa var. O koşulda en güvendiği isim Binali Yıldırım ya da Mehmet Ali Şahin, Emrullah İşler, Beşir Atalay, Bülent Arınç’ın adları öne çıkabilir.

Akademi̇den başbakanlığa
Davutoğlu gerek akademik gerekse siyasi hayatında çizdiği portre ile “sıradışı” bir kişilik. 2001 yılında Erdoğan ve Gül ikilisi AKP’yi kurarken, Ahmet Davutoğlu, akademik çalışmalarını gerekçe gösterip kurucu üye olmamıştı. İstanbul Erkek Lisesi ve Boğaziçi Siyaset Bilimi ve Ekonomi eğitiminden sonra, Malezya International Islamic University’de görev yaptı, bir ara Yeni Şafak Gazetesi’nde fikirlerini kaleme aldı. Davutoğlu, Beykent Üniversitesi ile Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verirken Nisan 2001’de “Stratejik Derinlik”adlı sonradan çok tartışılacak ve eleştiri alacak kitabını yayınladı.

Gül getirdi̇, Erdoğan’la devam
2001’de AKP kurulmuş 2002’de iktidara gelmiş, Abdullah Gül Başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Gül’ün çağrısı üzerine “dış politika danışmanı olarak başbakanlık müşavirliğine getirildi. Dışişleri Bakanlığı’na kadar yükselen siyasi kariyeri de böylece başladı. Davutoğlu, resmi müzakerelere katılabilmesi için 2003’te Gül’ün önerisi, dönemin Cumhurbaşkanı Sezer’in onayı ile büyükelçi yapıldı. . 2007’de bir ara yeniden akademik hayata dönmek istedi ama 27 Nisan bildirisi krizi, ardından AKP’ye açılan kapatma davası nedeniyle vazgeçti.
Gül’den sonra başbakan olan Erdoğan ile de uyumlu çalıştı. Erdoğan da ona “Ahmet Hoca” diye sesleniyordu. Bu uyum Erdoğan’a dış politika konusunda önemli adımlar attırırken; kendisini de Mayıs 2009’da dışarıdan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna taşıyacaktı. 2011’de ise memleketi Konya’dan milletvekili seçildi. (MYK’dan Davutoğlu adı çıkarsa Erbakan’ın ardından Konya’dan çıkan ikinci Başbakan unvanını da almış olacak)

“Derinlik”, “sorun” başına iş açtı
Davutoğlu basamakları hızla çıkıyor, 61. Hükümet'te de Dışişleri Bakanlığı koltuğunu korumayı başarıyordu. Görev süresince dış politika vizyonunu “komşularla sıfır sorun”, “aktif diplomasi” üzerine oturtarak yeni ve iddialı hedefler koydu. Ancak tezleri başına iş aşacak ve muhalefetin “sorunsuz komşu, kavgasız ülke kalmadı” diyerek en çok eleştirdiği isim olacaktı.
İlk dönemde ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile yakın çalışması dikkat çekici bulunurken, 2013 yılında gerilen ilişkiler sonucu Obama’nın “beyzbol sopalı görüntü” vermesi de yine Davutoğlu’nun hanesine eksi puan olarak yazıldı.

Ermenistan’la çıkışsızlık
Özellikle de Ermenistan ile komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi, ardından iki ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getiren “futbol diplomasisi” uluslararası çevreler tarafından olumlu bulunmuş; ancak devamının getirilememesi nedeniyle de eleştirilmişti.
Davutoğlu, icraatı ve söylemi ile Türkiye’nin en çok tartışılan Dışişleri Bakanı oldu. Türk diplomasisini oturtmak istediği çerçeve iç ve dış kamuoyunda dirençle karşılaştı. Hem bölgesel hem dünyada aktif dış politikayı savunan Davutoğlu, bu arada “AB hedefinden vazgeçmek, geri plana itmekle” eleştirildi. AB noktasında sonradan ortaya koyduğu çabalar da yetersiz bulundu.

Arap bahari ve Suri̇ye
2010’da Tunus üzerinden başlayan Arap Baharı ile farklı bir strateji izleyen Davutoğlu, kendini Libya, Mısır üzerinden Suriye’ye kadar yayılan ateşin ortasında buldu. Mısır’da Müslüman Kardeşler'den yana tutum alması eleştiri konusu yapıldı.
Davutoğlu’nun Suriye krizindeki yaklaşım biçimi iç ve dış çevrelerde “başarısız” bulundu. Esad’ın gideceği öngörüsü tutmazken, ABD ve Rusya’nın ortak tutumu, olası askeri müdahale yerine Cenevre 2 sürecinin önünün açılması Davutoğlu’nu boşa düşürdü ve politikalarının iflasına neden oldu. Bölgede oluşan boşluktan ortaya çıkan eli silahlı terörist gruplar, 1 milyonu aşkın sığınmacı da bu iflasın Türkiye’ye ödetilen ağır faturası oldu.
Irak Bölgesel Yönetimi ile Kürt petrolü üzerinden yürütülen ilişkiler, Irak Merkezi Hükümeti ile Türkiye’nin arasını açması da Davutoğlu’nun eleştiri aldığı konular arasındaydı.

Mavi̇ marmara kri̇zi̇ faturası
Sonradan İsrail’in özür dilemesi ile sonuçlanan Mavi Marmara olayıyla Türkiye - İsrail ilişkileri gerilerek kopma noktasına gelirken, fatura yine Davutoğlu’na çıktı. Davutoğlu, İsrail-Filistin sorunu, İran’ın nükleer faaliyetlerinde aktif rol üstlenmeye çalışarak açığı kapatmayı denedi. Suriye politikası, IŞİD ve rehine krizi ise Davutoğlu’nun başını bir hayli ağrıtan son icraatları arasındaydı.
Ortaya koyduğu dış politika vizyonu nedeniyle “Yeni Osmanlıcılık” yapmakla suçlanan Davutoğlu; iş başında olduğu sürece böyle bir fikrinin olmadığını sürekli savunsa da inandırıcı bulunmadı.
Davutoğlu bugün koltuğa oturduğu tarihten bu yana ortaya koyduğu “komşularla sıfır sorun, bölgesel ve küresel güç olmak hedeflerine Türkiye’yi taşıyamamak ve dünyada yalnızlaştırmakla” eleştiriliyor.

Dışişleri koltuğuna üç aday
Davutoğlu’nun Başbakan olması halinde Dışişleri Bakanlığı’nın kime emanet edileceği de tartışma konusu. Kulislerde bu koltuk için dışarıdan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür Turizm Bakanı Ömer Çelik’in adı geçiyor. Çözüm sürecinde de etkin rol oynayan Fidan’a Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı koltuğu verilerek her iki alanda çalışmasına olanak tanınabileceği de belirtiliyor. Erdoğan’ın son anda çözüm sürecinin etkili isimleri arasında yer alan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ı koltuğunda tutabileceği de ifade ediliyor. Erdoğan, başta Suriye ve IŞİD sorunu olmak üzere bölgedeki karışıklığı dikkate alarak ve çözüm sürecini oradan yürütmesi için Fidan’ı MİT ‘te tutmak isterse Dışişleri koltuğuna en yakın duran iki isim
Çavuşoğlu ve Ömer Çelik .

Babacan’in yeri̇ne Kurtulmuş mu?
Kabinenin bir diğer önemli koltuğu da ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı. AKP’nin kurulduğu günden bu yana ekonomiyi emanet ettiği Ali Babacan’ın koltuğunu koruyup koruyamayacağı bilinmiyor. Babacan’ın Gül’e karşı takınılan tavrı eleştirdiği ve Erdoğan’dan “affını” istediği ileri sürülüyor. Erdoğan’ın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut ile anlaşamadığı bilinen Babacan giderse yerine Numan Kurtulmuş’un adı geçiyor. Kurtulmuş tıpkı Fidan gibi milletvekili değil . AKP Grubu'nda 312 milletvekili koltuk beklerken Erdoğan, birden çok bakanı dışarıdan atamakta zorlanabilir. Bu durumda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de Babacan’ın koltuğuna kaydırılması söz konusu olabilir.

Yalçin akdoğan kabi̇neye gi̇ri̇yor
Erdoğan’ın danışmanı Yalçın Akdoğan’ın da kabineye girmesi bekleniyor. Erdoğan’ın Akdoğan’ı hükümet ile Çankaya arasında köprü görevi yapması için kabineye almak istediği ileri sürülüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FLAŞ... PARALEL OPERASYONDA 3. DALGA

MERKEL'DEN TELEKULAĞA KAÇAMAK CEVAP!

O HEYKEL İÇİN FLAŞ KARAR
»  VE MUHARREM İNCE ISTIFA ETTİ...
»  ALMAN BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI!
»  GÜLEN, EGEMEN BAĞIŞ'I YERDEN YERE VURDU
»  FLAŞ..MUHARREM İNCE ADAYLIĞINI AÇIKLIYOR
»  YENİ HÜKÜMETE 2 SÜRPRİZ İSİM!
»  ÇANKAYA'YI ONLAR KORUYACAK!
»  ERDOĞAN,TEŞEKKÜR MİTİNGLERİNE ÇIKACAK!
»  PARALEL YAPI RESMEN DEVLET DÜŞMANI!
»  CHP'DE KURULTAY TARIHI BELLI OLDU
»  KANDİLLİ'DEN KORKUTAN AÇIKLAMA
»  ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'NDE YANGIN!
»  GÜL İLE ERDOĞAN 2015 İÇİN UZLAŞTI
»  ''GÜL GELSE BİLE BAŞBAKAN OLAMAZ''
»  CHP, BOYKOTU TARTIŞIYOR!
»  KAPALI ZARFTA TEK İSİM!
»  ''30 YILLIK SAVAŞ SONUÇLANMA AŞAMASINDA'
»  CHP KURULTAYI NE ZAMAN TOPLANACAK?
»   TARTIŞMA YARATACAK FOTOĞRAF
»  KILIÇDAROĞLU'NUN SARIGÜL VE YAVAŞ PLANI'
»  FATMA ŞAHİN'İN SURİYELİİ SYANI
»  BABACAN YENİ KABİNEDE YOK!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.