IMF'den gelen bu açıklamanın piyasa tarafında önemli bir etkisi olmadığı görüldü. Uzmanlar, piyasanın her türlü senaryoya hazır olduğunu ve kısa vadede IMF açıklamasının etkili olmasını beklemediğini belirttiler. Ancak orta vadeye yönelik görüşler biraz daha karışık.
Dolar IMF açıklamasının ardından 1.5360 TL'den el değiştirdi. Sonrasında ise çok hafif bir artışla 1.5395 TL'ye çıktı. Dolar dünkü kapanışta 1.5360 TL seviyesindeydi.
Borsa ise güne düşüş eğilimi ile başladı. endeks açılışın ardından gelen satışlarla yüzde 0.8 değer yitirdi ve saat 10.05 itibariyle 52 bin 480 puandan işlem gördü.
"YURTDIŞI BOZULURSA ETKİLER"
IMF kararını hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Orion Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, IMF kararının kendisi için hiçbir şekilde sürpriz olmadığını söyledi. Görüşmelerin 1.5 yıldır sürdüğünü ve zaten olsa bu süre içerisinde olacağını söyleyen Salar, şöyle konuştu:
"Bu karar kısa vadede piyasalar üzerinde büyük baskı yaratmaz. Ama şöyle bir risk var: IMF'siz Türkiye'nin 2010 büyümesi yüzde 4-4.5 civarında olacak. Yani IMF'nin olmaması büyümeyi olumsuz etkileyecek. Hesabın buna göre yapılması lazım.
Açıklamanın iyi tarafı ise piyasa uzun süredir IMF anlaşması ile çalkalanıyordu. Artık bu işin günlük dalgalanmaya etkisi olmayacak."
Hazine'nin ilk üç aydaki yoğun programını atlattığını ve açıklamanın bunun ardından gelmesinin görece daha iyi olduğunu belirten Salar, "Mesela bu haber Aralık ayında gelse daha kötü olurdu. Şu anda yurtdışı piyasalar da iyi olduğu için pek etkisi olmayacak. Ama dışarıda hava kötüleşirse daha negatif etkilerini görmeye başlarız. Sonuçta IMF şimdiye kadar bir koruma kalkanı idi. Ancak o kalkan artık yok" dedi.
"BASKI ARTACAK"
Toronto Dominio Bank işlemcisi Süha Yaygın da bu kararı herkesin malumun ilanı olarak yorumladığını belirtti. Yaygın, "Zaten insanların IMF anlaşmasının gerçekleşeceği yönündeki beklentileri çok azalmıştı. Piyasa birçok anlamda geri çekilmişti. Ama bu anlaşmanın olmaması Türkiye'yi etkilemeyeceği anlamına gelmiyor. Önümüzdeki dönemde Türk varlıkları üzerinde baskı artacak. Benim inancım biraz zor bir sürecin bizi beklediği yönünde" dedi.
IMF RUTİN GÖRÜŞMEYE GELECEK
IMF açıklamasında, bir heyetin Mayıs ayının ilk yarısında ekonominin yıllık gözden geçirilmesi kapsamında Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtildi.
Açıklamada, "Küresel ekonomide ve küresel finans piyasalarında devam etmekte olan iyileşme, Türk yetkililerince Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanmakta olan ekonomik politikalar ile birlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirmiştir" denildi.
Gerçekleşecek ziyaret kapsamında, IMF heyetinin, Türk ekonomisini etkileyen en son gelişmeleri detaylarıyla değerlendireceğinin kaydedildiği açıklamada, heyetin, "Türk yetkililerle, görünüm ve kendilerinin politika planları hakkında görüş alışverişinde bulunacağı" ifade edildi.
IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson ise gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, yapılacak görüşmelerde olası bir standby kredisinin göndeme gelmeyeceğini, yaphılacak görüşmelerin Madde 4 kapsamında olacağını ifade etti.